De vijf pijlers van Inner Balance Almere Praktijk voor Natuurgeneeskunde

Contact

Inner Balance werkt volgens de vijf pijlers van de natuurgeneeskunde. Klachten worden dan ook op deze manier benaderd. De diverse werkgebieden van Inner Balance worden apart of tegelijkertijd ingezet. Tijdens de intake wordt er gekeken naar de klacht, de leefstijl, de omstandigheden, naar voeding en naar stress. 

Maak direct een afspraak voor een behandeling

De vijf natuurgerichte principes

Elke behandeling bij Inner Balance Almere is gebaseerd op een holistische visie. De mens zien we daarbij als een geheel. Voordat we beginnen met de behandeling, loop ik eerst de vijf natuurgerichte principes met je door. Pas daarna stel ik een behandelplan voor. Mocht blijken dat je klacht beter door een arts of andere behandelaar bekeken kan worden, zal ik dat ook met je bespreken.

Naar de behandelingen
Alles is energie

1. De basis van het leven is energie

Alles op aarde, maar ook daarbuiten, bestaat uit energie. We hebben dan ook verschillende soorten energie nodig: energie die bestaat uit vitaminen en mineralen (bouwstoffen die we vinden in voeding) en de vitale of levensenergie die door ons lichaam stroomt.

Prikkeloverdracht

2. Prikkeloverdracht

Door het gebruiken van verschillende vormen van massage, zoals een medische massage of Trigger Point Therapie, wordt prikkeloverdracht gegeven aan je lichaam. Dat houdt in dat er boodschappen worden verstuurd via de zenuwvezels van en naar de huid, de skeletspieren, de ingewanden en naar hun verbindingen met het centrale zenuwstelsel.

  • Verbeteren van bloed- en lymfecirculatie

  • Stimuleren van het hormoonstelsel door het vrijmaken van hormonen

  • Behandelen van bindweefsel- en reflexzones: door het prikkelen hiervan geeft het centrale zenuwstelsel een directe impuls aan het orgaan dat verstoord is

  • Behandelen van spieren, pezen en hun aanhechtingen en hierbij gebruik maken van neuromusculaire mechanismen (bijvoorbeeld bij spierziekten) binnen het lichaam

  • Behandelen van meridianen binnen het lichaam: op elk van deze meridianen in je lichaam bevinden zich tal van behandelpunten die effect hebben op je organen en mentale gesteldheid

  • Het gebruik van etherische oliën die elk een specifiek lichamelijke en geestelijke reactie opwekken

Drainage

3. Drainage

Met drainage maken we je bewust met welke toxische belasting je te maken hebt. Vaak zijn dat externe factoren, zoals je werk- en leefomgeving, je cultuur en je opvoeding. Hier kan niet direct iets aan worden gedaan.

Waar je wél invloed op kan uitoefenen, zijn een aantal verschillende factoren, waaronder stressfactoren. Ik maak je hiervan bewust en samen gaan we hier eventueel verandering in aanbrengen.

Massage zorgt voor een verbeterde circulatie waarbij de (schadelijke) afvalstoffen beter door het lichaam worden afgevoerd. Een van de mentale effecten van een (medische) massage bestaat uit ontspannen en het loslaten van gedachten. Daarmee laat je dan tijdelijk ook de negatieve gedachten en stress los. Door impulsen te geven aan het lichaam en de afdrijvingspunten die zich bevinden op de meridianen, zetten we je lichaam aan het werk waardoor het overgaat tot herstel en balans.

Voeding

4. Voeding

Zowel je lichaam als je geest hebben goede voeding nodig. De geest wordt niet gevoed met stoffelijke bouwstoffen, maar door het opslaan van ervaringen. Emoties worden opgeslagen in ons geheugen en in ons lichaam. Daarom kunnen negatieve ervaringen die je in je jeugd hebt opgelopen later voor veel lichamelijke klachten zorgen. Jij ondervindt er op een dagelijkse basis misschien geen last meer van, maar je geest en lichaam wel.

Je geest heeft behoefte aan positieve energie. Spiritualiteit en religie zijn voorbeelden. Ook yoga, Tai Chi of goede ademhalingsoefeningen dragen hieraan bij. Houd je van sporten of van wandelen in de natuur? Dan zit je op de goede weg. Ook dit levert een positieve bijdrage aan je geestelijk en lichamelijk welzijn.

Je lichaam heeft in de juiste hoeveelheden voedingsstoffen, vitamines en mineralen nodig om goed te functioneren. Het is belangrijk voor mij om een beeld te krijgen van jouw dieet. Op basis hiervan kan ik kijken naar de orgaanfuncties en hoe je dieet invloed heeft op je organen.

De psyche

5. De psyche

Om te achterhalen wat precies je werkelijke klacht is, moeten we niet alleen kijken naar het lichamelijke aspect, maar ook naar jouw emoties. In het intakegesprek neem ik een anamnese af, waardoor er een beeld ontstaat van de klacht. Dit houdt in dat ik je gericht vragen ga stellen over de voorgeschiedenis van de klacht, de beschrijving van de klacht en over een eventuele ziektegeschiedenis.

Het komt meer dan eens voor dat een cliënt binnenkomt met een klacht die uiteindelijk niet de oorzaak van de pijn blijkt te zijn.

Samen gaan we werken aan deze onderliggende klacht. Je komt dichter bij jezelf. Je leert voelen, kennen en herkennen.